De termen hirsutisme en hypertrichose (overmatige haargroei) verwijzen beide naar een toestand die gepaard gaat met overbeharing.

Hypertrichose is een haargroei die sterker is dan men zou kunnen verwachten bij vrouwen van gelijke leeftijd en hetzelfde ras. Het betreft per definitie toegenomen haargroei op plekken waar dit in feite normaal is, zoals op de benen en armen.

Bij hirsutisme is ook sprake van toename van haargroei bij vrouwen op plaatsen waar vooral mannen duidelijk zichtbare haargroei hebben, zoals groei van snor- en baardharen, borsthaar en haargroei laag op de buik. De haargroei op armen en benen is ook bij hirsutisme meer uitgesproken dan ‘normaal’. Zowel hypertrichose als hirsutisme kunnen zonder onderliggend ziektebeeld bestaan: de beharing betreft een variatie van de normale haargroei.

De haren groeien in verschillende haar groeifasen. Er zijn 3 haargroei fases de anagene fase, katagene fase en de telogene fase. Haren groeien dus in haarfasen. Over het hele lichaam bevinden zich haarfollikels, uitgezonderd op de handpalmen en voetzolen.

Er zijn verschillende soorten haren, deze haren bevinden zich op verschillende lichaamsdelen. Je hebt de vellus haren, deze zijn zacht, niet gepigmenteerd ook wel donsharen genoemd. Vellus haren kunnen b.v. voorkomen op het gezicht en rug. Je heb ook de terminale haren, deze zijn grover, dikker en vaak gepigmenteerd. De terminale haren komen voor op je hoofdhuid, schaamstreek, wimpers en wenkbrauwen. Ze kunnen bij sommige vrouwen ook op plaatsen voorkomen in het gelaat, dan spreekt men van overbeharing.

Methode om de overbeharing aan te pakken

Tijdelijke, thuis behandeling. Knippen, scheren, harsen epileren met de pincet  en ontharingscremes zijn methodes die u zelf goed kunt uitvoeren. Zoals hierbove beschreven is het tijdelijk effect van een gladde huid. De haren zullen steeds terug komen.

Medicinale behandeling

De haargroei kan geremd worden met behulp van medicijnen. Deze zullen door een dermatoloog of een andere specialist worden voorgeschreven. De medicijnen zorgen voor een tijdelijke afname van de haren. Hier is geen sprake van een definitieve verwijdering van de haren doormiddel van de medicijnen.

Huidtherapeutische behandeling

Wij kunnen deze overbeharing effectief aanpakken. Voor meer informatie over deze behandeling kunt u kijken onder het kopje elektrisch epilatie en lichttherapie.