gerstekorrelsMilia of gerstekorrels zijn onschuldige bultjes die op iedere leeftijd kan voorkomen. Het is een soort wit korreltje wat net onder de huid zit. Een gerstekorrel is een verstopping van talgklieren, een kleine holte in een haarschacht.

De holte vult zich met hard geworden talg (huidsmeer) en is een onschuldige aandoening. Voor sommigen kan het een cosmetisch storende aandoening zijn, vooral wanneer er grote aantallen aanwezig zijn.

Wat kunt u zelf eraan doen?

Er is waarschijnlijk niets wat u kunt doen om het ontstaan van milia te voorkomen. Wel wordt er aangeraden om ze niet zelf uit te drukken omdat ze ontstoken kunnen raken.

Wat zijn de vooruitzichten?

Milia gaan soms spontaan over. Wanneer ze aanhouden kunt u ze altijd laten weghalen.

Meestal is er geen behandeling nodig maar vaak kunnen gerstekorrels cosmetisch storend zijn. Wij kunnen deze gemakkelijk verwijderen door middel van elektrocoagulatie. Wilt u meer weten over deze behandeling, kijk dan onder het kopje elektrocoagulatie.

steelwratjesOndanks de naam behoren steelwratjes niet tot de wrattenfamilie. Ze worden namelijk niet veroorzaakt door een virus,  zoals echte wratjes, maar ontstaan spontaan. De medische naam voor steelwratjes is fibromen.

Steelwratjes zijn goedaardige bindweefseltumoren die een voorkeur hebben voor het gezicht (de oogleden), de hals, de oksels en de liezen. Ze zien eruit als slappe bobbeltjes op uw huid, soms letterlijk op een steeltje. Meestal hebben ze dezelfde kleur als uw huid of zijn ze lichtbruin. Ze komen veel voor, bij zowel mannen als vrouwen, af en toe zelfs met tientallen tegelijk.

Hoe ontstaan fibromen?

Hoe fibromen precies ontstaan is nog onduidelijk. Vooralsnog is er dan ook niets wat u kunt doen om ze te voorkomen. Wat eventueel een rol kan spelen is:

  • genetische aanleg
  • leeftijd (ze komen alleen voor bij volwassenen)
  • overgewicht
  • hormonen (veel vrouwen krijgen ze na de menopauze)
  • schuring tegen kleding
  • contact met sieraden

Hoewel steelwratjes geen gevaar vormen voor de gezondheid, laten veel mensen ze toch verwijderen. Vooral als ze op duidelijk zichtbare plaatsen zitten of als het er meerdere bij elkaar zijn, kunnen fibromen heel ontsierend zijn. Bovendien kunnen ze irriteren, vooral in de liezen en in de oksels.

Huidtherapeutische behandeling

Wij kunnen fibromen heel gemakkelijk verwijderen door middel van de zapper. Wilt u meer informatie over deze behandeling kijk dan onder het kopje zapper.

ouderdomswrattenOuderdomswratten zijn goedaardige vormsels aan de huid, die heel vaak voorkomen, vooral bij oudere mensen (boven de 50 jaar). Ze nemen toe met de leeftijd. Op de leeftijd van 30 jaar heeft men er meestal al een paar. Hoe ouder men wordt, hoe meer er verschijnen. Vandaar de niet zo flatteuze naam ouderdomswrat (verruca senilis). Een andere naam die veel gebruikt wordt is verruca seborrhoica (vettige wrat).

Wie krijgt het?

Iedereen (bijna iedereen) krijgt dus uiteindelijk te maken met verruca seborroica (ouderdomswratten). Ze komen bij mannen en bij vrouwen even vaak voor. Het is wel zo dat de ene persoon er meer bevattelijk voor is dan de ander. Sommigen hebben er maar een paar, anderen hebben er honderden. Bij mensen met een gepigmenteerde huid komen ze veel minder vaak voor.

Bij gepigmenteerde mensen komt wel een variant van verruca seborroica voor die veel kleiner zijn, veel donkerder, en die vooral in het gelaat en de hals zitten. Deze variant heet dermatosis papulosa nigra.

Hoe ziet het er uit?

Ouderdomswratten kunnen verschillende vormen en kleuren hebben. In het begin is het vaak een huidkleurig, geelbruin, grijsbruin plekje met een ruw, fluwelig oppervlak. Later worden ze dikker en groter, met een wratachtig (bloemkoolachtig, hobbelig, brokkelig) oppervlak. Ze zien eruit alsof ze bovenop de huid liggen en makkelijk los te krabben zijn, maar zitten toch stevig vast op de huid.

Het oppervlak zit er soms wat gelig en vettig uit, vandaar de naam verruca seborroica (vettige wrat). De gemiddelde grootte is 0,5 tot 1 cm, maar ze kunnen centimeters groot worden. Soms zijn ze bruin of zwart gekleurd.

Ze kunnen overal op het lichaam voorkomen, uitgezonderd de handpalmen en voetzolen en de lippen. Maar er zijn wel bepaalde plaatsen waar ze het meest voorkomen, zoals de borst, de rug, het gelaat (vooral bij de slapen) en de nek. Soms is het er maar een of een paar, soms is het een hele groep bij elkaar of zit het hele lichaam onder met honderden ouderdomswratten.

Een behandeling gebeurt vooral omdat men het ontsierend vindt.

Huidtherapeutische behandeling

Wij kunnen deze ouderdomswratten heel goed behandelen met behulp van de zapper. Wilt u meer informatie over deze behandeling kijk dan onder het kopje zapper.