Door de verschillende combinaties van factoren die acne kunnen veroorzaken is de behandeling ervan soms heel complex. De huidtherapeut zal de gevolgen van acne (de puistjes) verminderen. Dit gebeurt vaak in combinatie met een behandeling door een arts. De behandeling bij de huidtherapeut is per patiënt en acne vorm verschillend.

Het belangrijkste is het schoonmaken van de huid. Blackheads (zwarte meeeters) worden uitgedrukt, white heads (witte meeeters) worden verwijderd. Soms wordt er gebruik gemaakt van een dun naaldje, hiermee wordt een opening in de huid gemaakt zodat het talg makkelijker uit de huid kan. De behandeling is pijnlijk.

Het doel van de behandeling is om de acne onder controle te krijgen. Door elke keer alles goed te verwijderen zorg je ervoor dat er geen nieuwe ontstekingen meer ontstaan.

Direct na de behandeling ziet de huid er rood en onrustig uit. De roodheid trekt na een aantal uur weg maar de huid kan onrustig blijven en beurs aanvoelen tot een aantal dagen na de behandeling. In sommige gevallen kan de acne zelfs verergeren. Deze reacties trekken meestal binnen een week na de behandeling weer weg. Neem altijd in het geval van twijfel contact met ons op.

Door een verminderde schilfering ontstaat er verhoorning van de huid. Hierdoor worden de afvoergangen van de talg vernauwd of afgesloten. De talg hoopt zich hierdoor onderhuids op en er ontstaan puisten en mee-eeters. Met een chemische peeling zorgen we ervoor dat de afvoergangen weer open komen te staan en de talg afgevoerd kan worden. Tevens worden acnelittekens hierdoor verbeterd.

Voor meer informatie over de chemische peelings, zie lira clinical peelings.

Acne kan op een effectieve manier worden behandeld met blauw licht. Met deze vorm van lichttherapie kunnen zelfs nieuwe uitbraken worden voorkomen.

Tijdens de stofwisseling van de P-acnés worden porphyrines geproduceerd. Deze porphyrines zijn zeer lichtgevoelig en vertonen een grote absorptie van licht met een golflengte van 414 nanometer (blauw licht). Belichting van acné met blauw licht leidt tot foto-excitatie van de porphyrines. De porphyrines geven de opgenomen energie door aan zuurstofmoleculen in de omgeving. De zuurstofmoleculen worden in singletzuurstof en peroxide. Deze singletzuurstof en peroxide vernietigen de P-acnés. Met andere woorden: de P-acnés bacterie wordt door zelfgeproduceerde stoffen vernietigd wanneer deze worden belicht met blauw licht van 414 nm.

Om een goede resultaat te bereiken zijn er meerdere behandelingen nodig, die wekelijks moeten worden uitgevoerd.